Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2019. godinu

Hrvatska zajednica tehničke kulture dodjeljuje javna priznanja, počasna zvanja i Nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture pojedincima, udrugama tehničke kulture, nacionalnim savezima  i zajednicama tehničke kulture, ustanovama i drugim pravnim osobama koji su pružili znakovit, izniman i trajan doprinos razvitku tehničke kulture, postizanju ciljeva i ostvarivanju zadaća u razvitku djelatnosti Zajednice.

Dana 27. lipnja 2020. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici više priznanja i nagrada uručeno je članovima udruga koje djeluju u sastavu Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka. Nagrade su uručili glavna tajnica HZTK Zdenka Terek, predsjednik Odbora za javna priznanja  HZTK, Bogomir Hren i predsjednik HZTK, dr.sc. Damir Tomić.

Među nagrađenima su sljedeći članovi udruga ZTK Grada Osijeka:

Počasno zvanje Instruktor-savjetnik Hrvatske zajednice tehničke kulture dodjeljeno je Tihomiru Jalžetiću u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima u području ronilaštva i podvodne fotografije.
Tihomir Jalžetić,više od četiri desetljeća aktivno se bavi ronilaštvom i popularizira podvodne aktivnosti na području Osječko-baranjske županije.Ovlašteni je Instruktor otvorenih voda i Instruktor Scuba Ranger–za edukaciju djece od osam godina pa naviše, te stručni nadzorniku podvodnim aktivnostima na razini Republike Hrvatske od 1998. godine. Iste godine osnovao je i registrirao Spasilačku službu u Osijeku. Od 1996. pa do 2017. g. u kontinuitetu osvaja prva mjesta u više disciplina na državnim i međunarodnim natjecanjima, te na natjecanjima u brzinskom plivanju perajama. Aktivan je u više udruga tehničke kulture: predsjednik je Društva za podvodne aktivnosti „Mursa“, član je upravnih tijela: ZTK Grada Osijeka i Radiokluba „Osijek“. U suradnji sa ZTK Grada Osijeka sudjeluje u projektima zimskih, proljetnih i ljetnih škola u Domu tehnike u Osijeku,u okviru kojih vodi „Malu školu ronjenja“.Jedan je od utemeljitelja Ljetnog kampa tehnike Orahovica i voditelj stručne radionice, na kojoj polaznici, osim osnova ronjenja, imaju priliku okušati se u snimanju podvodne fotografije.Organizira edukaciju djece i mladeži u plivanju i ronjenju na sportskim bazenima u Osijeku i okolici.

Počasno zvanje Mentor-savjetnik Hrvatske zajednice tehničke kulture dodjeljeno je Višnji Cvek, učiteljici fizike i tehničke kulture s informatikom u zvanju mentora, u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima u području robotike i automatike.
Višnja Cvek aktivno sudjeluje kao mentorica s naprednim i darovitim učenicima na svim razinama natjecanja mladih tehničara, Modelarskoj ligi i Croatian Makers ligi. Pod njezinim stručnim vodstvom i mentorstvom učenici su ostvarili zapažene rezultate i osvojili niz nagrada i priznanja.Od 2015. je članica Županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja mladih tehničara.Višnja Cvek promiče tehničku kulturu udrugama tehničke kulture na području Osječko-baranjske županije. Kao tajnica Društva pedagoga tehničke kulture Osijek organizatorica je i predavačica u više radionica: Edukacija iz područja robotike–mobilna i industrijska robotika, 3D printer, Računalno crtanje 123DDesign i Sweet11Home 3D za učitelje tehničke kulture Osječko-baranjske županije. Koordinatorica je dvogodišnjeg EU projekta–Erasmus+, KA2 (od studenog 2018. do prosinca 2020.).

Povelja Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2020. godinu uručena je i Zajednici tehničke kulture Grada Osijeka, za izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u borbi protiv Covida – 19.

lipanj 29, 2020

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *